Det kan kännas överväldigande att handla vitvaror, speciellt om man ska flytta in i sin första lägenhet. Det kan vara en bra idé att kolla online och jämföra priser och modeller från olika märken.

När man köper sin första tvättmaskin kan det vara svårt att välja vilken modell man ska köpa och förstå vad de olika funktionerna innebär. För att göra det lite lättare har vi sammanställt en lista på de egenskaper som du behöver känna till då du ska köpa tvättmaskin:

Tvättmaskinens egenskaper och funktioner

  • Modell

Tvättmaskiner delas vanligtvis in i tre modeller; frontmatade, toppmatade och kombinerad tvätt och tork. Frontmatade maskiner har luckan på framsidan, som namnet antyder. Detta är den klassiska modellen och finns i olika storlekar. Toppmatade tvättmaskiner fylls i ovanifrån och är ofta mindre eller smalare. De är designade för att passa i mindre utrymmen, eftersom luckan öppnas uppåt. Man kan även köpa en färdig kombination med både tvättmaskin och torktumlare om man behöver både och.

  • Tvättkapacitet

Med tvättkapacitet avses den mängd tvätt som maskinen rymmer. En vanlig tvättmaskin rymmer cirka 7-8 kilo och är oftast 60 x 60 cm stor. Toppmatade tvättmaskiner är ofta lite mindre.

  • Centrifugering

Ju snabbare centrifugering desto torrare blir kläderna. Vi rekommenderar att du väljer en tvättmaskin med en centrifugeringskapacitet på minst 1400 varv per minut, så torkar tvätten snabbt och behändigt.

  • Motortyp

Tvättmaskiner med traditionell motor innehåller kol som behöver bytas ut regelbundet. Modernare modeller kan däremot vara kolfria, vilket ofta innebär att de är tystlåtna och har längre hållbarhet.

  • Ljudnivå

Om man bor i en liten lägenhet kan en tystgående tvättmaskin vara att föredra. Ljudnivån anges i decibel och varierar ofta mellan cirka 40 – 80 dB.

  • Energiförbrukning

Nytillverkade tvättmaskiner har vanligtvis en hög energiklass, A+++ eller A++++. En låg energiförbrukning och vattenförbrukning blir billigare i längden och är dessutom bättre för miljön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>