Vad är skönhet? Det finns ju säkert lika många svar på den frågan som det finns folk som kan svara. Men visst är utstrålning och naturlig självsäkerhet något man lägger märke till? En vacker hållning och smidig gång är något som verkligen indikerar att här kommer någon, man bör räkna med. Vi vet alla att vi bedöms inom de första tre sekunderna av ett möte. Förstahandsintrycket kan ibland vara helt avgörande.

Men hur gör man om man har problem med gången? Om fötter och knän bråkar med en, och får en att se ut som om man har problem med balansen, eller bara ger en riktigt dålig hållning? Bortsett från att den här sortens problem kan vara fysiskt smärtsamt, så påverkar det även det förstahandsintryck man gör. Gör det ont att gå, ser det inte vackert ut. Och gör det bara lite ont, tänker man ofta inte på att göra något åt det. Den här typen av utmaningar kan man komma åt, med relativt enkla medel.

 

Inläggssulor vid pronation

Först ska vi kanske reda ut begreppen. Om du joggar har du kanske hört om pronation i samband med att du har köpt löpskor. Det handlar om hur dina fötter uppför sig när du rör på dig.  Pronation är en rörelse som sker i foten när den belastas. Pronation gör att foten fungerar som en stötdämpare. Mellanfoten faller inåt när man har vikten på foten, vilket får ledband och muskler att spänna upp sig för att skydda de små benen i foten. Vid för mycket pronation stressas ligamenten, muskler och nerver i både foten och nedre benet.  Det här kan motverkas med rätt skor, eller med inläggssulor som tagits fram speciellt för detta. Rätt skor eller sulor kan avlasta fötter och ben, så du slipper ömheten. Lugna fötter ger en helt annan gång.

Inläggssulor vid hälsporre

Problem med hälsporre kan ge smärtor i foten, men även om det är sällsynt kan du också ha hälsporre utan några smärtor alls. Ibland rör det sig istället om att sensystemet i foten förkalkats och fjädringssystemet i foten helt enkelt är för oflexibelt.  Sådana smärtor under hälen och kanske även längs fotens sidor påverkar ditt sätt att gå. Det påverkar även din livskvalitet. Även här kan rätt inläggssulor avhjälpa problemet. Det är dock viktigt att man diskuterar problemet med en läkare och undersöker fötterna. Första steget är alltid korrekt diagnos.

Men nedsjunken framfot då?

Om tvärbågen i foten av någon anledning saknas eller skadats kan man få framfotsfall eller nedsjunken framfot. Främre delen av foten blir helt enkelt platt. Precis som hammartå kan den här åkomman vara ärftlig. Breda skor med mjuk sula kan avlasta, medan att gå barfota kan öka smärtorna. I svåra fall kan detta vara något som kräver operation. Ofta är det dock tillräckligt med rätt inläggssulor. Det finns inte någon anledning att gå med dessa skavanker. Med rätt behandling kan man komma åt smärtorna och återfå en vacker och problemfri gång. Unna dig det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>