Kategorier
Bygg

Linjemålning – exempel på användningsområden

En linje kan påverka oss mer än vad vi tror. Du kan stå i en butik och dels se en pil som visar dig mot kassorna. Väl där ser du en linje som visar var du ska stå och detta leder sedan till en perfekt linje av köande människor. 

Det finns inget straff i att kliva över linjen, men alla följer den oavsett. Det är ett exempel på hur linjemålning kan påverka oss och skapa lite bättre ordning och reda. 

Linjemålning i trafiken och på parkeringar 

Det tydligaste exemplet på linjemålning och vilka fördelar som finns med detta handlar emellertid om trafiken. Genom att måla upp tydliga linjer så ger man bilister exakt information om vilket körfält de ska hålla sig i, samtidigt som man också – genom heldragna linjer – kan förhindra vanskliga omkörningar. 

Linjerna visar även på exempelvis vilken hastighet som ska hållas samt var man ska stanna. Detta, i kombination med skyltar, är två tydliga detaljer som skapar en större säkerhet i trafiken. Man kan inte enbart förlita sig på linjemålning – med tanke på snö och vinter – men det är definitivt en sak som gör skillnad. 

Jämför bara sommaren med vintern och hur en parkering ser ut vid respektive årstid. En parkeringen under sommaren då alla linjer syns tydligt är lika med en parkering där fler bilar får plats, där det inte finns lika stor irritation och där flödet är avsevärt mycket bättre. Under vintern däremot, då räcker det med att en bil ställer sig snett för att resten av bilarna också ska göra det. Inte sällan så sker detta som en följd av att linjerna inte längre syns. 

Välj en erfaren linjemålare 

Hållbarhet är en faktor då man ska anlita ett företag för linjemålning. Tyvärr ser man att vissa företag erbjuder riktigt undermåliga resultat som måste göras om redan inom loppet av något år. För att en linjemålning ska hålla över tid så gäller samma sak som vid andra målerijobb: fokuset ska läggas på grundarbetet. 

En skicklig och utbildad linjemålare rengör och förbereder den yta som ska målas på ett minutiöst sätt och det leder sedan till att arbetet blir hållbart – och snyggt. Du som behöver en linjemålning utförd ska alltid se till att välja ett erfaret företag som kan visa upp goda referenser.