Kategorier
Pallställ

Med pallställ får du plats med mycket mer på lagret

Med hjälp av pallställ kan man även nyttja utrymmet på höjden och få till en mer kostnadseffektiv lagerhållning. I denna text ger vi dig användbara tips.

Med pallställ får man ordning på lagret, vilket sparar massor av dyrbar tid. Samtidigt nyttjar man också utrymmet på höjden, vilket innebär att man också håller lagerkostnaderna nere. En ytterligare aspekt är att pallställ också bidrar till en bättre och säkrare arbetsmiljö. På så vis har man mycket att vinna genom att investera i pallställ.

Pallställ eller pallställage som det egentligen heter är perfekta när man vill skapa en effektiv lagerhållning som gör det enkelt och snabbt att plocka ihop varor. Samtidigt bidrar systemet till att man hela tiden har kontroll på mängden varor och att de är väl sorterade och enkla att hitta. Man väljer själv om man vill att pallarna ska placeras lång- eller kortsides. Pallställ går att använda både inom industrin, butiker, lager och varuhus.

Så väljer du rätt pallställ

Pallställ ska alltid anpassas till lokalerna och utrymmet, men också till de produkter man ska lagra. Det sistnämnda betyder att man först och främst måste ta hänsyn till tyngden och eventuellt också temperaturen när man väljer pallställ. Det finns nämligen pallställ som är avsedda för kylutrymmen eller lagerhållning i extrem värme. När det gäller storleken på pallstället måste man tänka på att även lämna plats för en truck så att man inte tar upp för mycket golvyta.

Det finns även pallställ som är försedda med rullfack, vilka lämpar sig särskilt bra för företag som har lite större omsättning på sina varor. För den som behöver en mer flexibel lösning som snabbt går att ändra rekommenderas mobila pallställ. Hyllorna monteras då på hjul som fästs i särskilda skenor på golvet, vilket gör att de också står stabilt och säkert. På så vis kan man snabbt och säkert fördubbla golvytan när man behöver.

Pallställ och säkerhet

Ska man investera i pallställ måste man även tänka på säkerheten. De pallställ man väljer måste vara stabila och säkra, samt uppfylla alla de särskilda säkerhetskrav som finns. Man bör också satsa på särskilda tillbehör för att öka på säkerheten som exempelvis rasskydd och påkörningsskydd. På så vis kan man undvika att föremål rasar ner från pallstället om man skulle råka köra in i det med trucken.

Det gäller även att välja pallställ som klarar den tyngd som man utsätter dem för. Tillverkaren brukar tydligt ange hur tung last pallställen klarar. För att pallställen ska vara säkra måste de även monteras korrekt och enligt den bruksanvisning som medföljer. Då pallställ utsätts för stora påfrestningar ingår det i säkerheten att regelbundet kontrollera dem och byta ut slitna delar.

Hur mycket kostar pallställ?

Hur mycket pallställ kostar beror på vilket system du väljer. Inte sällan skiljer priserna också mellan olika tillverkare. Detta beror på kvaliteten eftersom vissa pallställ klarar gods som väger extra mycket. Samtidigt effektiviserar också pallställ arbetet och gör att man får plats med mycket mer på en mindre yta, vilket i sin tur gör att man sparar pengar. Det lönar sig alltid att välja pallställ av bra kvalitet eftersom man då får en lösning som klarar daglig användning och stora påfrestningar.

Vill man investera i pallställ ska man vända sig till ett företag som är specialiserat på olika lagerlösningar. Då får man hjälp med att hitta en lösning som är anpassad efter lokalerna och den verksamhet man bedriver. Man får även hjälp med att få pallställen monterade på rätt sätt så att säkerheten bibehålls. Likaså får man hjälp med att hitta olika säkerhetslösningar som minskar risken för arbetsplatsolyckor med godshantering och pallställ.